Zelf wasmiddel maken
In mijn eerste blog gaf ik al aan dat ik zelf reinigingsmiddelen wilde maken. Ik had het al eens eerder geprobeerd maar of ik deed wat verkeerd, of de verhoudingen klopten niet. Hoe dan ook de toiletreinigingsblokjes waren een fiasco.. 

Maar ik wilde toch graag weer een poging wagen, dus een paar weken geleden kocht ik een zak met zeepvlokken. Ik had een recept gevonden op het internet om zelf wasmiddel te maken. Vooraf had ik al 2 grote pannen klaargezet en de zeep afgewogen. Het recept is simpel en makkelijk te maken. Inmiddels gebruik ik het wasmiddel 2 weken (en ik was dagelijks!) en ik ben om!
Niet alleen qua prijs ben ik goedkoper uit maar vind het ook prettig om te weten wat er in mijn wasmiddel zit... daarnaast ik heb ook het idee dat het textiel nu ook zachter is.


Het recept wat ik heb gebruikt is voor 5 liter zeepoplossing, waarvan ik 2,5 liter voor de witte was en 2,5 liter voor de bonte was heb gemaakt.

Je hebt nodig:
  • 80 gram geraspte Marseillezeep of zeepvlokken
  • 40 gram soda (voor de witte was)
  • 5 liter water (kokend)
  • 60 druppels etherische olie

Ik heb de 80 gram zeepvlokken toegevoegd aan een liter kokend water. Daarin ben ik blijven roeren totdat de zeep was opgelost. Nadien heb heb ik nog 4 liter (kokend) water toegevoegd. Deze zeepoplossing heb ik verdeeld over twee grote pannen zodat in elke pan ca. 2.5 liter zat. In één pan heb ik 40 gram soda toegevoegd voor de witte was. Soda heeft een lichtblekend effect en is daardoor geschikt voor de witte was.

Ik heb het een paar uur laten koelen en gegoten in twee 3 liter weckpotten. Past perfect en staat ook nog eens leuk. Een dag later heb ik er citroen essentiële olie druppels aan toegevoegd, 30 druppels per pot. Citroenolie versterkt het wit-effect en het vetoplossende effect van het vloeibare wasmiddel. Maar ik moet zeggen dat de geur subtiel is. De volgende keer zal ik een andere geur nemen zoals lavendel of eucalyptus. Ik ben er alleen nog niet over uit of ik dit weer door het wasmiddel meng of per wasbeurt toevoeg.

Gelukkig heeft hier niemand een gevoelige huid. Maar wil je het recept proberen en je hebt een gevoelige huid dan kun je het uiteraard ongeparfumeerd laten.


Waar ik wel even aan moest wennen was dat ik het weer goed moest doorroeren. Het wasmiddel is een dikke gel achtige substantie maar wanneer je het goed doorroert is het doseren gelijk ook wat makkelijker. Er ligt nu dus ook een roerstokje naast de potten.
Heb je nog een oud wasmiddel schenkfles liggen of oude melkflessen met een handvat? Dan kun je deze ook makkelijk (her) gebruiken, even de fles schudden en het is klaar voor gebruik.

Dit wasmiddel heb ik inmiddels gebruikt voor alle wassen (licht & zwaar bevuild, wit en gekleurd) op lage en hoge temperaturen. Ik gebruik hiervoor een (diep) waspoeder schepje, maar een wasbolletje volstaat ook.


--------

Omdat ik zo enthousiast ben hebben we de zeepvlokken ook opgenomen in het assortiment.




 
  I'M Basic     25-11-2021 20:19     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Ga je hiermee akkoord?
Accepteer geselecteerde cookies