Afval verminderen

Afval verminderen….
Het is een sport op zich…


Een gezin van vijf, een eigen bedrijf en een aantal honden, staat garant voor heel wat afval! Wij irriteerden ons mateloos aan de grote hoeveelheden afval, met name plastic, wij dagelijks naar de container brachten. Uiteraard werd er netjes gesorteerd, maar de plastic container was standaard overvol. Niet zo raar als je bedenkt dat er tegenwoordig overal plastic voor wordt gebruikt.

Onze jongste dochter vond het geweldig om met shampoo flessen te spelen in bad. Dat de fles nog vol was maakte haar niets uit, dat schuimde zo lekker. Maar als je om de paar dagen lege flessen douchegel of shampoo wegbrengt die uiteindelijk gewoon doorgespoeld worden, dan bekruipt je toch een gevoel van irritatie – tenminste bij mij wel! Dat moest dus anders! De middelste van het stel, Indria, was er ook wel klaar mee en introduceerde de haarzeep in ons gezin. Haar irritatie was groter dan die van mij, want naast de hoeveelheid plastic flessen die ze met afschuw in de klikko zag verdwijnen kon ze ons ook vertellen hoe slecht het is voor het milieu.  We zijn klein begonnen en al het plastic in de badkamer werd verbannen. Enerzijds een verademing, anderzijds was het ook behoorlijk wennen. Want we zijn tenslotte toch gewoonte dieren.

Die eerste shampoo bar was een groot succes, mits wij na elke douchebeurt de badkamer controleerden. Want die zeepbar bleef nog wel eens op een vochtige plek liggen – en dat is zonde! De oudste, onze zoon, heeft geregeld lopen mopperen.. Maar uiteindelijk had hij geen keus meer. Inmiddels weet hij niet meer beter. Desalniettemin is onze stapel met (plastic) afval nog steeds te groot. Dan komt de uitdaging, hoe gaan we dat aanpakken? Want uiteindelijk willen wij zo min mogelijk weggooien. Wij recyclen wel, maar verminderen is natuurlijk altijd beter!

Als je je realiseert dat vrijwel elke Nederlander jaarlijks bijna 500 kilo aan afval produceert dan is dat een hele berg aan afval. Maar als je dit weet te verminderen, zorg je voor minder energieverbruik, besparing op grondstoffen en de natuur is je daar enorm dankbaar voor.

 


Als je begint met het verminderen van afval is dat best even wennen. Maar als je daar eenmaal bewust mee bezig bent is het net een sport... 

♦ Alle flessen de badkamer uit
Ïk had het al benoemd, maar wij hebben inmiddels alle shampoo en conditioner flessen verbannen uit de badkamer. Daar liggen nu alleen nog shampoo en conditioner bars. Ook de douchegel is vervangen voor body bars. Eerlijk is eerlijk, het is even wennen, vooral voor de beide mannen hier in huis. Maar inmiddels heeft alles zijn eigen plekje en weten ze waar al die verschillende bars voor zijn. Ook de tandpasta tubes zijn verbannen en hebben plaats gemaakt voor tabs. Daar hebben enkelen hier nog een dubbel gevoel over, want ze vinden het niet fijn om te kauwen op een tabletje wat én niet schuimt én anders smaakt. We gaan nog kijken naar andere alternatieven, maar voor nu moeten ze het doen met de tabs. 

♦ Nee/Nee of Nee/Ja sticker
Je kent ze vast wel die wekelijkse stapel met reclamefolders verpakt in plastic in de brievenbus. Vaak verdwenen ze ongelezen in de papierbak. Inmiddels zit er een sticker op onze brievenbus geplakt en dat scheelt enorm. Wist je dat je deze stickers vaak gratis kunt ophalen bij het gemeentehuis in jouw woonplaats? Vind je het toch leuk om door folders te bladeren? Dan kun je ze ook online bekijken, bijvoorbeeld via Reclamefolder of Folderz.

♦ Hergebruik en delen van kleding
Met drie kinderen in de groei is kleding soms niet aan te slepen. Geregeld kregen wij van vrienden een zak met kleding aangeboden. Daaruit sorteerden wij wat de meiden leuk vonden en gingen ze aansluitend hun eigen kledingkast door. Uit die sortering werd weer een keuze gemaakt voor onze jongste telg (in de groei) en wat overbleef ging standaard naar een vriendin met een klein budget en enkele kledingstukken van Indria werden verkocht op een tweedehands site. Zo kreeg alle kleding een goed bestemming of een tweede kans. 

♦ Tweedehands shoppen
Mijn dochter heeft inmiddels ook de Vinted app ontdekt en verkoopt de kleding die haar niet meer past (en haar jongere zusje niet wil hebben). Van die opbrengst shopt ze zelf weer nieuwe – tweedehands – kleding.  Marktplaats of een kringloopwinkel zijn natuurlijk ook een optie. Maar wij waren verbaasd over mooie kledingstukken die werden aangeboden. Dit kun je trouwens ook doen voor meubels, serviesgoed, etc. Vaak vind je ze ook op bepaalde groepen op facebook.  Het is duurzaam en je geeft de producten een tweede leven.

♦ Zelf (in) maken
Ik hou van kruiden, ik heb ook een kast vol met glazen potten met thee en losse kruiden. Ook vind ik het heerlijk om bijv. jam in te maken of producten uit eigen tuin te halen en deze te verwerken. Dan maken we een voorraad aan waar wij het hele jaar plezier van hebben.

Inmiddels ben ik ook bezig om zelf schoonmaak producten te maken. Ik wil namelijk graag mijn eigen schoonmaakmiddelen maken, zodat ik weet wat erin zit. Eerlijk is eerlijk, het is mij de eerste paar keer goed mis gegaan en ik ben nog niet geheel tevreden. Maar zodra ik het juiste recept heb gevonden dan zal ik het met jullie delen.


♦ Drink uit je eigen beker
Hier in huis heeft iedereen zijn eigen drinkfles of thermobeker. De flessen en beker zijn bewust gekocht voor hergebruik. Dit vinden wij een goed alternatief voor al die wegwerpbekers of petflesjes. Geregeld kwamen de kinderen thuis met petflesjes, dat moest dan bewaard worden voor hergebruik (vond ik eerst een goed plan) maar helaas lagen ze na verloop van tijd overal door het hele huis, of één van de honden vond het leuk kauwspeelgoed. 

♦ Composteren
Met een tuin van ca. 1045m2 heb je genoeg tuinafval zou je denken. Maar laat de gft container bij ons nou net de container zijn die niet vaak vol zit!

Etensresten en groenafval kunnen in de gft klikko, maar we kunnen het ook composteren. Composteren is het op natuurlijke wijze afbreken van groente-, fruit- en tuinafval. Biljoenen bacteriën en schimmels zetten het afval om in voeding. Wat overblijft noemen we compost. Compost is een humusachtige stof vol voedingsstoffen voor planten en een perfecte bodemverbeteraar. Daar maken wij ook dankbaar gebruik van in onze tuin. Wil je zelf composteren? Dan is het handig om je vooraf in te lezen, want niet alles kan op de composthoop. Meer hierover kun je vinden op
Milieucentraal 


♦ Neem je eigen tas mee
Neem je eigen tas mee als je gaat winkelen. Nog veelvuldig zien we dat er aan de kassa tasjes worden gekocht of dat er bij de markt het fruit in plastic zakjes wordt meegegeven. Zonde natuurlijk, want dat past ook in je eigen tas. Daarbij is het weggeven van plastic tasjes sinds 2016 verboden met als doel om zwerfvuil tegen te gaan en te zorgen dat er geen grondstoffen verspild worden. Dankzij deze maatregel is al wel het verbruik van plastic tassen met zo'n 80% afgenomen.

♦ Koop vers en lokaal
In de supermarkt ontkom je er niet aan dat de komkommer is verpakt in plastic, net zoals bij zoveel andere groenten en fruit. Zo zonde. Maar haal je jouw groente en fruit op de markt of bij de groenteboer, dan weet je zeker dat het vers en plastic vrij is. Daarnaast ondersteun je ook nog eens de (lokale) ondernemer. 

♦ Wasbare reinigingspads
Ik en mijn puber dochter gebruikten altijd veel wattenschijfjes. Wegwerp producten die na gebruik in de prullenbak belanden. Inmiddels zijn we overgestapt op wasbare reinigings pads. Ideaal en na een wasbeurt weer herbruikbaar. Wij gebruiken de pads met het bijbehorende waszakje, zo zit je ze nooit te zoeken tussen het resterende wasgoed. Het komt wel eens voor dat de mascara vlekken erin blijven zitten, dan maak ik de pads vochtig en smeer er groene zeep op. Nachtje laten intrekken en dan gaan ze de wasmachine in en zijn ze schoon. Op lange termijn zijn deze pads ook veel goedkoper dan de wattenschijfjes.

♦ Thee & kruiden in glazen (weck)potten
Ik had al benoemd dat ik een kast vol met potten heb staan, daarin zitten o.a. thee maar ook kruiden. Sinds ik de kruiden los bestel realiseer ik mij hoeveel je aan smaak moet inboeten als je het uit een potje in de supermarkt haalt. Ditzelfde geldt ook voor de thee. Inmiddels maak ik mijn eigen kruidenmengsels voor bijv. salades, vlees, etc. En als de meiden zin hebben in citroenthee doen ze gewoon wat gedroogde citroen bij de thee in de thee zeef. Net zo handig en zonder theezakjes waar plastic in is verwerkt.

 

  IMBasic     16-10-2021 12:27     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Ga je hiermee akkoord?
Accepteer geselecteerde cookies